Czarnuszka nasiona Ol'vita

  • Producent: PPHU OL'VITA
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność  (0 szt.)
  • Cena netto: 4,72 zł 5,80 zł



Czarnuszka


Zastosowanie: do posypywania pieczywa, posypywania potraw, po pieczenia

Opakowanie: 50g


Wg literatury:
Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność. Aby sporządzić odwar leczniczy należy łyżeczkę nasion zalać filiżanką wody i pić 2 razy dziennie. Czarnuszkę wewnętrznie stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry

W sztuce kulinarnej czarne nasiona służą jako dodatek do pieczywa, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina oraz w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego używanego w cukiernictwie. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, gdyż u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.


Od wieków czarnuszka (czarny kminek) była używana w rejonach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby.
Czarny kminek
zalecano przede wszystkim przy:

    obniżonej odporności organizmu
    podatności na infekcje
    przeziębieniach
    alergiach i stanach zapalnych
    astmie i problemach z układem oddechowym
    problemach trawiennych i zatruciach

Surowcem czarnego kminku są nasiona i olej czarnuszkowy - Semen et Oleum Nigellae Sativae. Mielone nasiona czarnuszki można wykorzystać do sporządzania np. wywaru. Wyciąg olejowy z nasienia czarnuszki można zażywać doustnie lub stosować na skórę do wcierania i okładów. Olej czarnuszkowy jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole i olejek eteryczny (tymochinowy). Olej tłusty z czarnuszki ma bardzo dużą wartość odżywczą oraz leczniczą.

O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Może to wynikać z faktu, że polska odmiana czarnego kminku była głównie stosowana nie jako panaceum, lecz jako przyprawa, szczególnie w piekarnictwie. W "Herbarzu Polskim" Marcina z Urzędowa (1599 r.) jest wzmianka o czarnuszcze jako dodatku do chleba: "Nigella ludzie pospolicie znają, bo chleb z nią jadają, a bywa smaczny i zdrowy".
Obecnie na licznych uniwersytetach roślina ta przeżywa swój renesans. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej badań naukowych potwierdzających tradycyjne zastosowanie czarnuszki siewnej.